Vařte jako foodbloger!

Také obdivujete všechny ty nazdobené talíře, které se každý den objevují na Instagramu? Jak to foodbloger vlastně dělá, že jeho lívance jsou pokaždé tak nadýchané, nepadá z nich ovoce a jejich kuchyň je po tomto kuchařském počinu stále zářivě čistá? Jejich utěrky jsou tak čisté, že se dají použít jako podklad pro talíř na focení jídla. Jejich příbory vypadají jako z královského paláce.
muž se ženou v kuchyni
Nebojte se, trik není v tom, že všechno je dokonalé. Naopak, divili byste se, jak taková příprava jednoduchého jídla jako je zeleninová polévka, může člověku zkomplikovat život. Ale jak je zvykem v dnešní době, co je na fotkách, je dokonalé. A co je na fotkách, to platí. Co se na fotku nedostane, to se nestalo. A tak se na to musíme dívat.
Druhým důležitým bodem je příprava. Chcete-li se vyrovnat foodblogerům v přípravě pokrmů, vařte zajímavě. Používejte sezónní ovoce a zeleninu. Hladkou mouku nahraďte alternativními variantami – znáte třeba špaldovou mouku, kokosovou nebo rýžovou? Zkuste si koupit nějakou náhražku běžných ingrediencí a hrajte si. Pokud vám však něco nesedí, nepřemáhejte se. Jen zkoušejte nové věci začlenit do svých ověřených receptů.
Nechte se inspirovat. Když nevíte, co vařit, brouzdejte chvíli na Pinterestu, Instagramu nebo jednoduše „prolistujte“ webové stránky magazínů o vaření. Zde naleznete mnoho inspirace nejen co se týče receptů, ale i toho, jak má jídlo vypadat, aby bylo vizuálně přitažlivé. Nebojte se zkopírovat část receptu a některé přísady nebo postupy si vymyslet. Buďte kreativní a improvizujte, držte se však logických postupů při vaření, abyste nezacházeli do bizarností.
středomořská kuchyně
Použijte atraktivní suroviny. Například ovoce – maliny, jahody, borůvky, ostružiny, mango, meloun, podle toho, co máte pěkné a čerstvé. Co se týče zeleniny, rozhodně nešlápnete vedle s avokádem, batáty, dýní Hokaido, chřestem, řapíkatým celerem nebo cuketou. Obecně žádný pokrm, který je sladký se neobejde bez sirupů a oříšků. Stejně tak jako slané recepty po uvaření můžete ozdobit semínky slunečnicovými nebo dýňovými, černým sezamem, a nezapomeňte ani na čerstvé bylinky a barevný pepř nebo třeba chilli. Zkuste zkrátka myslet očima.
Když už je řeč o zdobení pokrmů, zapracujte i na designu. Jinými slovy, nemůžeme jídlo pouze bezmyšlenkovitě naplácat na talíř. Musíme jej umístit tak, aby vynikly všechny jeho složky a zároveň abychom je od sebe oddělili. Nebojte se barev. Jídlo je vaše mistrovské dílo. Když malujete obrázek, také jen nesmícháte spoustu různých barev v náhodném uskupení – je potřeba zamyslet se nad tím, kde jaká barva bude a v jakém množství. Talíř s jídlem funguje stejně tak.